2009. jún. 15.

Mikor nyiss webáruházat?

Több kérdést kell megválaszolni magadnak mielőtt ezt a lépést megteszed.
Nyiss áruházat önálló neved alatt? De nem mindegy milyen formában teszed azt mert vannak törvényi szempontok ami mellett nem szabad fejetlenül elmenned.
Ha már megvan az egyéni blogod, weblapod, vannak hírlevélre, klubodra jelentkezők, van egy kisebb nagyobb adatbázisod akkor persze eljön az idő amikor Te is nyitnál egy témakör köré csoportosított termékválasztékhoz áruházat.
Ha kiváltod a vállalkozói igazolványt előbb nyilván elértél már valamilyen stabil forgalmat amire alapozhatod ezt a döntésedet. Mert ha nincs bevételed, az állam felé a kötelezettséged akkor is fennáll.
Tehát óvatos megfontolás után javasolható ez a lépés és gondold meg mikor indítod el. Annak ellenére, hogy ez a változat adja a legnagyobb szabadságot de ennél intelek a legnagyobb óvatosságra a kezdetekben.

Pedig milyen csábító amikor a csatlakozásoddal már birtokosnak érzed magad.
Pedig milyen csábító amikor a hírdetésekben ezeket látod:

-nyissa meg webáruházát akciós áron! Próbálja ki ingyen.
-nyisson webáruházat és egy óra mulva jöhetnek a vásárlók
-ingyen webáruház nyitás, csak nálunk csak most....stb...stb...

Légy józan!
Megnyitod ingyen itt, aztán az APEH majd behajtja az árát vagy a Fogyasztóvédelem vagy más szakhatóság. Hozzáteszem jogosan, ha nem rendelkezel minden, megfelelő engedéllyel!
Amikor ugyanis regisztrálsz az ilyen rendszerekbe, a figyelmedet felhívják ugyan az ÁFSZ-ben az engedélyek meglétére de a szolgáltatást bárki igénybe veheti (cégek, kft, bt-k, egyéni vállalkozók), aki a jogszabályokban előírt, tevékenységhez szükséges engedélyekkel rendelkeznek. De ezeknek az engedélyeknek a meglétének az ellenőrzése csak a szakhatóság feladata és jogköre. (pl. GKM, Fogyasztóvédelmi Felügyelőség stb.).
Ha túl korán indítod el az áruházad nyitását, az ellenőrzés során könnyen fennakadhatsz a szűrőn!
Mi a teendőd?
A következő bejegyzésekben erről lesz szó. És most szólj hozzá!

6 megjegyzés:

  1. Sziasztok!

    Nem minden MLM-hálózat engedi meg a termékei webáruházban történő árusítását (többek közt az sem, amelyikben én vagyok), mert sok esetben (nálunk is) az MLM-en keresztül árusításnak éppen az a lényege, hogy nem egy polcról levehető termékről van szó, hanem olyanról, amelyhez kell egy tanácsadó, aki beállítja, elmagyarázza, a vevőket gondozza stb. Ez az a plusz, amit az MLM-tanácsadó ad, hiszen ha ez nincs, mi szükség a tanácsadóra? Akkor igaz lesz az az ellenvetés, hogy a termék drágább, mint ha a polcról vennék le, pedig nincs hozzáadott érték...

    Másrészt a webáruház nyitásához NEM kell engedély. Nézzetek utána. Nemrég Szigeti Ami adózási blogján éppen erről volt szó.

    VálaszTörlés
  2. Szia Moni!
    Igazad van, hogy a kommunikáció fontos és nem váltja fel semmi. A neten más közegben ugyan, de ugyanúgy lehet valaki profi tanácsadója egy adott cégnek mint az online munkában volt csak itt más játszótéren játszunk.

    A webáruház nyitáshoz tényleg nem kell üzlethelység, működési engedély és néhányhoz még kereskedőnek se kell lenni. Vannak kötelezettségek amiket viszont a weblapra is ki kell helyezni, hogy a fogyasztóvédők, adatvédők és ... ne csesztessenek. Ezért józanság mert nem mindegy milyen áruházat üzemeltet valaki. Okmányiroda, könyvelő segít ebben. Meg a saját paraszti eszes utánajárásunk.

    VálaszTörlés
  3. Névtelen22:16

    Sem a könyvelő, sem pedig az okmányirodai ügyintéző nem rendelkezik átfogó ismeretekkel a témával kapcsolatban. Saját paraszti eszes utána járás sem segít minden esetben.. Érdemes figyelmet szentelni rá, hiszen az ellenőrzések központjában a webáruházak állnak!

    Szívesen fogadnának egy átfogó tájékoztató anyagot, hogy mely tájékoztatási és adatszolgáltatási kötelezettségnek kell eleget tenniük?

    VálaszTörlés
  4. Kedves Névtelen!

    A kért javaslatot a tájékoztató anyagra vonatkozóan köszönöm és egy szakember véleményét is kikérem ezügyben. Köszönöm a tippet, jogos a kérés, hiszen egyre inkább a figyelem középpontjában állnak a webáruházak, úgy a lakosság mint a hivatalok felől.

    Ezért itt a blogon is és levélben is várom a kérdéseket. Bármilyen, webáruház nyitással kapcsolatos kérdés felmerül, kérek mindenkit tegye fel itt a blogban vagy küldje a wiprelax @ gmail.comra.
    Összegyüjtöm és augusztus végén szakember válaszol minden kérdésre.

    VálaszTörlés
  5. Névtelen20:12

    üdvözletem!
    nekem is hasonló gondjaim vannak!kézműves vagyok és Én is gondolkodtam a webáruházon de nem találok válaszokat a kérdéseimre!7-es adószámom van csak,nincsen vállalkozói engedélyem és azt szerettem volna kideríteni hogy merre induljak el!kell-e hozzá vállakozói stb.csak a saját termékeimet szeretném árusítani!

    üdvözlet:Lantos Rita

    VálaszTörlés
  6. Sajnos kell. Mint minden ez is gazdasági tevékenység számlaadási és egyéb kötelezettségekkel. Ennek várható költségeiről érdemes egy könyvelővel felvenni a kapcsolatot. A neten ismert szakértői oldalt én is ajánlom: http://onlineadozas.hu

    VálaszTörlés