2009. ápr. 28.

Figyelem! Az MLM otthoni munka, nem Távmunka kategória!

Napokban kaptam egy levelet vagyis inkább kérdést, ez indított ennek a cikknek a megírására. Mert valljuk be őszintén, nem látunk tisztán ezügyben. Miután a téma sokak érdeklődésére számíthat, inkább itt beszéljünk róla. Mert tudnod kell, jogi értelemben nem távmunkás leszel, ha MLM otthon dolgozol akár offline akár online. Mert az otthon valósan elvégzett MLM munkáért nem munkaszerződésben rögzített bért kapsz, nincs alkalmazotti munkaviszonnyal kötött szerződésed az anyacéggel, tehát nem mondhatod, hogy távmunkás vagy.
Na de akkor mi vagy, ha ebből élsz és ebből szeretnél eztán is megélni?
(mielőtt tovább megyek meg kell kérdezzem: Muszály Neked sémákban gondolkoznod? Nem éppen a szabadságvágy vonzott egy mlm rendszerbe?)

De azért jó, ha tudod, az MLM hálózati munka nem sorolható a törvényben meghatározott Távmunka kategóriába. A törvény itt egyértelműen fogalmaz, márpedig az MLM hálózatépítő munka ennek nem minden elemét elégíti ki. Joggal mondhatod, hogy miért nem, hiszen törvényes, bevallott munkajövedelmek (jutalékok) keletkeznek, amiből az állam sem marad ki mert a cégeknél és egyéneknél keletkezett jövedelem nincs eltitkolva, bevallott, dokumentált, nyomonkövethető vásárlói forgalom eredménye.
De ez még kevés ahhoz, hogy a távmunkás jogi formáinak megfeleljen.
Mert a távmunkával foglalkoztatottra, illetve az őt alkalmazó munkáltatóra és az így végzett feladatokra a munkaviszonnyal kapcsolatos előírásokat kell alkalmazni.

" A távmunkavégzéshez kapcsolódó előírások

Mielőtt elkezdenénk a távmunkavégzéshez kapcsolódó szabályozások részletezését, nézzük meg, hogy kik minősülnek távmunkát végző munkavállalónak.

Távmunkát végző munkavállaló a munkáltató működési körébe tartozó tevékenységet rendszeresen az általa választott, a munkáltató székhelyétől, telephelyétől elkülönült helyen, információtechnológiai és informatikai eszközzel végző és a munkavégzés eredményét elektronikus eszközzel továbbító munkavállaló.

A távmunkavégzéshez a feleknek a munkaszerződésben meg kell állapodniuk legalább az alábbi tényezőkben:

- a munkavállaló távmunkát végző munkavállalóként történő foglalkoztatásában, - a munkáltató és a távmunkát végző munkavállaló közötti, a munkaviszonyból származó jogok gyakorlásához és kötelezettségek teljesítéséhez szükséges kapcsolattartás feltételeiben, -

a távmunkavégzéssel összefüggésben a távmunkát végző munkavállalónál szükségesen és indokoltan felmerült költség elszámolásának módjáról. Fontos tudni, hogy ha nem születik külön megállapodás, akkor a kapcsolattartáshoz és a munkavégzéshez szükséges eszközöket a munkáltatónak kell mindenképpen biztosítani."

forrás: http://www.tavmunka.org/content/view/598/235/
a távmunkás jogi szabályozása és megfogalmazása

Szóval ki a távmunkás?
  • Munkaviszony keretében dolgozik, amit a Munka Törvénykönyve szabályoz.
  • A távmunka, a vállalkozói jogviszonyban, vagy önfoglalkoztatók esetében is működik, azonban ilyenkor a vállalkozói szerződésben kell az együttműködés speciális elemeit rögzíteni.
  • A munkáltató telephelyétől távol végez munkát.
  • Az elvégzett munkát info-kommunikációs eszközökkel juttatja el a megbízójához, alkalmazójához.
  • Általában a munkaadó biztosít eszközt, ellenőrzést, továbbá ő gondoskodik a járulékfizetésről, és a munkavédelmi előírások betartásáról is és az adózást is felügyeli.
Szerk. megjegyzés: most, hogy már tudod, hogy nem tudják melyik jogi kategóriába soroljanak téged a munkáddal együtt, remélem nem lettél szomorú és nem rohansz gyorsan a régi cégedhez vissza, távmunkásnak!
Tudod hova siess? A könyvelődhöz mert az adóbevallásban viszont benne kell lennie az mlm jövedelmednek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése